Zoutbatterij voor nog niet in productie

Zoutaccu

Zoutbatterij is nog niet klaar voor massaproductie

De eerste batterijen zijn er. Getest en wel, een batterij op zoutbasis. De eerste versie is beschikbaar, maar de verkoop loopt minder snel dan gehoopt. Daardoor stagneert de groei van de start-up. Het originele doel is om de energie die opgewekt wordt uit duurzame bronnen, zoals zonne- of windenergie, op te slaan. Hierdoor kunnen bedrijven in Duitsland sneller hun subsidie ontvangen, omdat je subsidie kan ontvangen wanneer 70% uit eigen opgewekte energie komt. Opslag van die energie maakt die target opeens een stuk makkelijker. Daarnaast zijn de batterijen veel goedkoper. Een lithium batterij kost al snel €1000,- per kWh terwijl een zoutbatterij slechts €150,- kost.

Voordelen van Nederland en nadelen

Het issue ligt in het volgende. Er is zeer zeker interesse in het product. Wat alleen niet in het verwachtingspatroon lag, was dat er geen investeerders te vinden zijn. Iedereen houdt zijn hand op de knip. Terwijl wij voldoende brieven in de bus komen van potentiële klanten, komt er nooit een bedrijf met een investeringsbedrag. Zo stagneert het productieproces en kunnen we elke keer maar een kleine oplage produceren. Het is niet de massaproductie die hij gehoopt had. Dat dit ook door de geologische ligging komt is wel duidelijk. De cultuur van Nederland is vooral goed in het hoofd gebruiken. De verkoop en het onderzoek is dus prima te verzorgen. Alleen als het gaat om massaproductie valt Nederland vaak te kort. Dat talent is bij onze Oosterburen gebleven.
tabel zeezout

Geld vinden voor duurzaam project

Niet alleen bedrijven willen niet investeren, maar ook de banken niet. Ze moeten eerst laten zien dat er echt klanten zijn voordat er geld uitgeleend wordt. Aangezien er alleen prototypes zijn uitgegeven die nog niet officieel verkocht zijn is dit lastig. Het is dan ook een nieuwe technologie en moet eerst uitgetest worden. Met het testtype dat aan deze klanten zijn afgeleverd worden nu in de praktijk naar tevredenheid gebruikt. Deze zoutbatterijen kunnen zowel op grote, als op kleine schaal geproduceerd worden. De techniek erachter zit goed bij de werknemers in de productie, maar wordt dus nog handmatig gebouwd.