Installeren_Uponor

Uponor MLCP buis

De basisreeks van Uponor producten omvat alle componenten zoals flexibele leidingen of buis, al dan niet voorzien van mantelbuis, en perskoppelingen. Deze zijn toepasbaar voor alle installatietoepassingen in een verscheidenheid aan situaties in de woning of bedrijfspand, zoals kraanwater en radiatoraansluitingen evenals vloerverwarming en koeling. Al de, in dit artikel beschreven Uponor koppelingen en buis uit het MLCP productgamma bestelt u, net zoals al het andere installatiemateriaal voor badkamers en sanitair, gemakkelijk en snel bij Sani-bouw.

Beschrijving Uponor MLCP buis

De Uponor uit multilagen samengestelde buis (MLCP) is een generatie van buizen en leidingen die de voordelen van een kunststof en metalen buizen verbindt en derhalve een hoge mate van flexibiliteit en taaiheid bezit, in combinatie met hoge druk en temperatuurbestendigheid. De buis bestaat uit een longitudinale gelaste aluminiumleiding, waarbij een binnenste en buitenste laag van een hittebestendig polyetheen wordt aangebracht (conform DIN 16833). Door de specifieke vorm van de moleculaire structuur van het materiaal, wordt een soortgelijk effect bereikt als met gevlochten polyethyleen. Alle lagen worden permanent met elkaar begrensd door middel van een tussenliggende hechtlaag. Een speciale lastechniek garandeert een maximale veiligheid. De dikte van het gebruikte aluminium wordt aangepast aan de eisen van druksterkte en de buigcapaciteit. Kleinere afmetingen MLCP leidingen zijn zo ontworpen dat de aluminium laag de veerkracht van het kunststof neutraliseert, waardoor de leidingsystemen met minimale inspanning kunnen worden geïnstalleerd. Het gemakkelijk kunnen aanleggen van aan- en afvoerleidingen biedt ook grote voordelen bij het renoveren van de badkamer of het toilet, het aansluiten van badkamerkranen en het plaatsen van sanitair.

Warmtebestendige buis

Grotere afmetingen MLCP  buis van Uponor en lange rechte leidingstukken vereisen een dikkere aluminium laag, waardoor ze stijver zijn en ook geschikt voor gebruik als stijgbuis. De aluminiumleiding is belangrijk voor thermische uitzetting. Door de permanente hechting tussen kunststof en aluminium wordt de thermische uitzetting bepaald door de expansie factor van het aluminium die dan ook ongeveer overeenkomt met die van een normale metalen leiding, namelijk slechts 1/7 van de thermische uitzetting van een pure plastic leiding. Een perfecte leiding dus voor het gebruik bij warmwaterleidingen vanuit de CV ketel naar de badkamer. Dit biedt voordelen voor de montage van deze leidingen omdat het gebruik van compenserende punten grotendeels overbodig wordt. De gladheid van de afwerking aan de binnenzijde van de leidingen geeft water, of elementen daaruit, geen aanhechtingspunten zodat er geen afzetting kan plaatsvinden. Omdat dezelfde laag ook aan de buitenzijde is aangebracht wordt ook hier aantasting en corrosie, bij normaal gebruik, voorkomen. De overbrenging van geluidsgolven b.v. uitgezonden door circulatiepompen, wordt geminimaliseerd door de specifieke eigenschappen van de grondstof.

De voordelen van Uponor MLCP buis:

Goedgekeurd voor het gebruik als leidingsysteem voor drinkwaterinstallaties volgens DIN 1988 TRWI. De goedkeuring omvat een positieve beoordeling van het materiaal die plastic voor gebruik voor levensmiddelen in drinkwatervoorziening beoordeelt. Net zoals heel veel installatiematerialen voor de badkamer en toilet, is ook dit product uit voorraad en voor de goedkoopste prijs online te bestellen bij Sani-bouw.nl. Voor het overzicht kijkt u hier.