Toekomst van de Fossiele markt

Aardolie

Wat heeft de fossiele markt in petto?

Fossiele bronnen zoals olie hebben het moeilijk. De prijzen zijn in de afgelopen 12 jaar nog nooit zo laag geweest. Weet je nog, dat we ooit zeiden: “Als de olieprijs meer dan €1,30 wordt rijdt niemand meer.” Ondertussen is de €1,70 allang gepasseerd en er wordt meer gereden dan eerst. Toch staan de prijzen zeer laag. Duurzame en schone alternatieven worden steeds populairder en wat de olie industrie eerst lang heeft tegen proberen te houden wordt steeds meer realiteit.

Zal de prijs weer gaan stijgen?

Er zijn gewoon geen investeerders meer voor fossiele bronnen. De Nederlandse Banken worden genadeloos afgestraft, kijk naar de ING, wanneer er geïnvesteerd wordt in fossiele stoffen en het toekomstbeeld is gewoon heel slecht. Er zijn wel landen zoals Irak en Iran, maar die investeren maar mondjes maat. Er is geen geld of hebben andere problemen. Misschien dat over een jaar de prijs wel weer omhoog schiet, maar het is moeilijk te voorspellen of die olieprijs weer omhoog gaat en zo ook jouw energierekening.
shell

Shell blijft investeren

Shell zal heus meer gaan investeren in andere projecten. Ze hebben tenslotte het geld om stappen te nemen. BP wordt overgenomen door Shell, ondanks de huidige markt. Dat is gek, maar betekend ook dat Shell toch een idee heeft dat er geld te verdienen valt. In de jaren ‘70 zijn de grote oliemaatschappijen meerdere kanten op gegaan. Toch werkte geen van deze plannen, zelfs de zonne- en windmarkt. Echter is het nu een hele andere markt geworden wat verschil kan maken of het zal lonen. Alleen biobrandstoffen is nog nooit getracht en zal misschien ook opgepakt worden. Technologie vervangt andere technologie, zoals is het altijd geweest. Maar wat de toekomst brengt zal niemand weten.