Spouwmuurisolatiebesparing

Een spouwmuur in je huis is geen raar fenomeen. Alle huizen die gebouwd zijn na 1976 zijn voorzien van een spouwmuur. Niet lang daarna werd spouwmuurisolatie bedacht, maar lang niet alle huizen zijn voorzien van spouwmuurisolatie. Toch is het slim om spouwmuurisolatie aan te brengen in je huis, want je bespaart er flink wat euro’s mee. Spouwmuurisolatie aanschaffen is echter niet goedkoop. Is het dus wel effectief om het aan te schaffen? Bespaar je er over de jaren meer mee dan dat je in eerste instantie er aan uitgeeft?

Werking

Om goed te kunnen bepalen hoeveel je bespaart is het altijd handig om te weten hoe de spouwmuurisolatie werkt. Voor de werking van dit type isolatie moet je weten wat een spouwmuur is. Eens spouwmuur zijn eigenlijk twee muren met een ruimte tussen de muren, genaamd een spouw. Een spouw heeft als voordeel dat ze vochtwerend zijn. Je verliest er echter wel een hoop warmte door. Dit kan je dus tegen gaan met spouwmuurisolatie. Er wordt dan isolatiemateriaal in de spouw geplaatst, zodat je minder warmte door de spouw verliest.

Besparingen

Je kan niet de besparingen van een specifiek geval uitrekenen. Om dit goed uit te kunnen rekenen is het belangrijk om te weten hoeveel warmte er nu ontsnapt en hoeveel er bespaard kan worden. Bovendien zijn de kosten voor de warmte die geproduceerd wordt niet bij iedereen hetzelfde. Er wordt daarom vaak een gemiddelde per vierkante meter gegeven. Bij veel bedrijven wordt er 4 tot  5 euro per jaar per vierkante meter bespaard. Dit klinkt erg weinig, maar voor 100 vierkante meter komt dit neer op €500,- per jaar. Het is dus een behoorlijk bedrag dat bespaard wordt.

Kosten

Het kostenplaatje van spouwmuurisolatie ziet er niet altijd even fleurig uit. Spouwmuurisolatie is gewoonweg erg duur. Vaak wordt er een starttarief gerekend rond de €200 en vervolgens €13 per vierkante meter. Dit is natuurlijk bedrijfsafhankelijk. Maar het kost al gauw meer dan duizend euro. Zelfs bij kleine huizen is spouwmuurisolatie erg duur. Voor de grotere huizen wordt het al snel een paar duizend euro om het huis van spouwmuurisolatie te voorzien. Het is dus belangrijk om bij bedrijven in de regio de prijzen te vergelijken. Bedrijven als Regio Isolatie komen in alle regio’s van Nederland om je hier een goed inzicht over te geven.