Elektrisch rijden

elektriciteitsnetElektrisch rijden krijgt steeds meer aandacht en dat is niet zomaar. Een elektrische voertuig wordt aangedreven door een of meerdere elektrische motoren die het opgeslagen stroom gebruiken van accu’s of andere energie opslag systemen. Overstappen naar elektrisch rijden heeft vele voordelen.  Elektrische motoren geven voertuigen in een oogwenk torque, creëren sterke en soepele acceleratie en zijn ongeveer drie keer efficiënter dan de voertuigen met een interne verbrandingsmotor.

Verschillende versies van elektrisch rijden

Accu elektrische voertuig
BEV
Een accu elektrische voertuig wordt uitsluitend aangedreven door elektriciteit van het on-board accu. Het kan opgeladen worden door het in te pluggen aan het elektriciteitsnet. Tegenwoordig heb je een bredere keuze voor het opladen met laadpalen die je thuis of op werk zelf kan laten plaatsen voor je voertuig.

Plug-in hybride elektrische voertuig
PHEV
Een plug-in hybride elektrische voertuig maakt gebruik van elektriciteit die is verkregen van het elektriciteitsnet met behulp van een stekker om een elektrische motor aan te drijven. Het is vergelijkbaar met een pure hybride en maakt ook gebruik van een interne verbrandingsmotor.

Vergroot bereik elektrische voertuig
EREV
Het spreekt best wel voor zich. Een vergroot bereik elektrische voertuig werkt als een elektrisch aangedreven voertuig voor een bepaald aantal kilometer en schakelt over naar een interne verbrandingsmotor wanneer de accu leeg is.

Brandstofcel elektrische voertuig
FCEV
Een brandstofcel elektrische voertuig zet de chemische energie van een brandstof zoals waterstof om in elektriciteit.

HEV
Hybride elektrische voertuig
Een hybride elektrische voertuig gebruikt een interne verbrandingsmotor en een elektrische motor om de voertuig aan te drijven.